Kenniscentrum

Agile is een mindset waarin wendbaarheid centraal staat

Agile is een mindset waarin wendbaarheid centraal staat, met als doel meer waarde te leveren voor de business op het juiste moment.

Steeds meer bedrijven passen agile werkwijzen toe en dat aantal neemt nog steeds toe. Het opschalen van agile (scaling agile) is een belangrijk aandachtspunt  nu grotere bedrijven agility willen in grote projecten of het hele bedrijf. Hierbij gebruiken ze concepten als Continuous Integration, Continuous Delivery en DevOps. De rol en afhankelijkheid van automatisering neem hierdoor toe met (grote) gevolgen voor teams.

Onze visie op kwaliteit

We hebben te maken met klanten die niet precies kunnen weten wat ze willen; door complexiteit, verwarring gezien de veranderingen, nieuwe inzichten en halve antwoorden. Het Amerikaanse leger gebruikt daarvoor de term VUCA (volatile, uncertain, complex en ambiguous). Dat vraagt om experimenten en onderzoek.

‘Quality is value to some person’ (Jerry Weinberg). Kwaliteit is het toevoegen van waarde. Software moet precies genoeg waarde toevoegen voor de personen die er belang bij hebben. Mensen zijn de belangrijkste factor bij het ontwikkelen van software en effectief samenwerken is dus cruciaal om kwaliteit te leveren. In goed georganiseerde teams werken mensen samen, inspireren elkaar, houden elkaar scherp en krijgen alles efficiënt en effectief voor elkaar, zelfs onder druk. In agile werkwijzen worden het team en de mens daarom centraal gesteld.

Onze visie op agile

Wij zien agile als een mindset om zoveel mogelijk waarde en daarmee kwaliteit te leveren; value to some person. De theorie is relatief simpel, maar de implementatie ervan vaak lastig. Er is geen standaardaanpak om agile te werken, want elke situatie is anders. Tegelijkertijd neemt het belang van kwalitatief goede software toe door de toenemende omvang en complexiteit van informatietechnologie. Dat vraagt om voldoende kennis en vaardigheden.

Wendbaarheid is niet iets wat vanzelf gaat. Het vraagt om gemotiveerde, multidisciplinaire teams met veel lerend vermogen. Het vraagt om mensen die zelfsturing omarmen en met elkaar op zoek gaan naar wat voor hen werkt. Dat alles werkt alleen als u beseft dat het niet zozeer een proces aanpassing is, maar ook een cultuur verandering vergt. Wij kunnen u hiermee helpen en dat doen we graag en met veel passie!

Wij laten ons daarbij inspireren door organisaties als Buurtzorg, Zappos, Valve, Spotify, ING, Google en Netflix. Zeker ook door het gedachtegoed van mensen als Ricardo Semler, John Seddon en Jerry Weinberg.

AQuA

Improve helpt u om bekwaam te worden op het vlak van agile en kwaliteit. Wij geloven in de agile principes en daarom zoeken we continu, samen met de klant, naar betere manieren om software te ontwikkelen en te testen. Daarom hanteren wij een context-specifieke aanpak waar gekeken wordt naar alle relevante factoren die de kwaliteit positief of negatief beïnvloeden. Dit noemen wij een Agile Quality Assessment (AQuA).

AQuA is een serious cardgame die teams helpt om op een interactieve en gestructureerde manier te ontdekken wat de belangrijkste knelpunten en verbetermogelijkheden zijn in hun werkwijze. Het kaartenspel bestaat uit ruim 80 criteria opgedeeld in 5 categorieën: Cultuur & Context, Proces, Teams, Practices en Vaardigheden en kennis.

Door met AQuA aan de slag te gaan, bekijken we de way of working uit verschillende invalshoeken en evalueert het team zichzelf. We identificeren sterke en zwakke punten, die het team op dat moment belangrijk vindt, in een timebox van maximaal vier uur. De kracht van AQuA zit in het proces: het team maakt als het ware haar eigen model door relevante criteria te selecteren en die te rangschikken op prioriteit. Deze manier van werken dwingt het maken van keuzes af. Zo ontstaat een transparant overzicht van werkelijkheid. Door de resultaten gezamenlijk te analyseren, maken we de verbetermogelijkheden concreet.

Na het spelen van de game kunnen wij u adviseren hoe u de verbeteringen het beste kunt inrichten. Zo nodig zetten wij tijdelijk onze coaches, scrum masters of agile testers in om te ondersteunen en het goede voorbeeld te geven. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen.

 

Wat betekent dat voor mijn organisatie?

AQuA is snel, praktisch en grondig, zodat u snel inzicht krijgt in het verbeter potentieel. Wij helpen u met kennis en ervaring om tot effectieve oplossingen te komen. AQuA geeft u dit inzicht binnen een dag. U bepaalt, wij garanderen nazorg op maat.

Onze diensten in meer detail

Improve heeft alles in huis om u als klant te helpen effectief agile te werken met als resultaat een betere kwaliteit! Onze dienstverlening is idealiter een combi van alles wat we kunnen: advies, coaching, training en detachering van ervaren, gedreven mensen die niet alleen uitvoeren, maar u en uw teams verder helpen.

Improve gelooft dat persoonlijk leiderschap en samenwerken op de werkvloer uiteindelijk het verschil maakt. Onze coaches en Scrum masters helpen uw mensen en teams te doen waar ze goed in zijn; door ze in hun kracht te zetten en het teamwerk continu te verbeteren.

De coaches en consultants helpen mensen en teams effectief leren en continue ontwikkelen met aandacht voor duurzaam aanpassingsvermogen dat leidt tot het verbeteren van (team)resultaten en werkwijzen. Hiermee realiseren teams meer klantwaarde. We helpen u de voorwaarden neer te zetten om talenten te ontplooien en werk te laten aansluiten bij persoonlijke drijfveren van uw mensen.

Training

Wij verzorgen trainingen die uw mensen en teams de essentiële vaardigheden en kennis leren. Certified Agile Tester en Certified Agile Essentials als stevige basis voor agile kwaliteit. Scrum master en product owner trainingen om de basis van methoden als Scrum te leren. Maar ook op het gebied van agile management, DevOps en Behaviour Driven Development  kunt u bij ons terecht. Onze maatwerk workshops en trainingen voor testers, programmeurs, informatie analisten en teams maken het pakket compleet.

Waarom Improve Quality Services?

Improve Quality Services heeft ruime praktijkervaring met agile werken als trainer, coach, procesinrichter en tester bij gerenommeerde klanten. Onze consultants hebben uitgebreide ervaring met procesverbetering, coachen en opleiden. Improve is dé opleider op het gebied van agile quality. Improve streeft naar continue innovatie en verzorgt met regelmaat keynotes, presentaties en workshops op toonaangevende internationale conferenties.

Meer weten? Vraag het de Experts.

Bij Improve delen we kennis, kunde en vertalen we dit naar kansen voor onze klanten. Graag wisselen wij met u van gedachten over onze agile visie en de mogelijkheden die we voor u hebben.

Wilt u ook een keer ervaringen uitwisselen met één van onze experts of heeft u een vraag? U kunt me bereiken via (040) 202 18 03 of via info@improveqs.nl.