Training

Training: Agile Testing – for developers: in een agile team testen de ontwikkelaars en testers samen

Als ontwikkelaar in een agile project hebt u een bijzondere rol. U krijgt te maken met typische agile practices, zoals iteratief ontwikkelen, time-boxing, stand-up meetings, continuous integration, test driven development en vroegtijdige validatie. U ontwikkelt software én hebt een rol in de testwerkzaamheden van het team. In deze eendaagse training leert u wat dat voor u betekent.

direct
inschrijven
download
brochure
bel mij
 

Doelstellingen

Na deze training:

 • Hebt u kennis van het agile manifesto en agile software ontwikkeling
 • Hebt u kennis van de Scrum methode en inzicht in de rol van testen binnen Scrum
 • Hebt u inzicht in belangrijke agile test practices (o.a. Test Driven Development, Unit Testing) en begrip hoe deze – als ontwikkelaar – toe te passen
 • Hebt u inzicht in de gewijzigde rol van de agile ontwikkelaar ten opzichte van een traditionele omgeving

Omschrijving

Samen kwaliteit leveren in een agile omgeving
Steeds meer organisaties stappen over van de traditionele watervalmethode naar een agile ontwikkelmethode (XP, RUP, DSDM, Scrum, etc.), vaak met succes. Daarbij krijgen alle rollen in een team te maken met typische agile practices zoals iteratief ontwikkelen, time-boxing, stand-up meetings, continuous integration, test driven development en vroegtijdige validatie.

Maar wat betekent dit nu voor de ontwikkelaanpak? Het “over de muur gooien” van de software is er niet meer bij. In de praktijk blijkt dat u anders moet denken over unit testing, mee moeten denken over het opzetten van unit test frameworks, en het gebruik en inzetten van test automation tools om als ontwikkelaar effectief bij te dragen aan de kwaliteit van het product. De ontwikkelkennis vormt een goede basis, maar hoe past u deze methoden en technieken toe in een agile omgeving?

Deze training is er op gericht om u in theorie en praktijk te laten begrijpen wat de rol van ontwikkelaar in een agile project inhoudt. Deze training combineert theorie en training van praktische vaardigheden.

Doelgroep

Voor wie is deze training bedoeld?
De training is voor u geschikt als u in de praktijk op welke manier dan ook betrokken bent bij software ontwikkelen en een beter inzicht wilt krijgen in de toepasbaarheid van uw kennis en vaardigheden in een agile context.

Rollen van deelnemers in hun organisatie
De training is bestemd voor:

 • ontwikkelaars die werkzaam zijn of gaan werken in agile projecten;
 • iedereen die al betrokken is bij agile projecten en zijn effectiviteit wil vergroten;
 • iedereen die geïnteresseerd is in de testactiviteiten binnen agile projecten zoals testers, analisten managers en SCRUM masters.

Voorkennis of voortraining
Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Programma

Opzet van de training
De training duurt één dag. De nadruk ligt op agile testen in de praktijk, gezien vanuit de ontwikkelaar en vooral in een omgeving waarin SCRUM wordt gebruikt als raamwerk. Discussies en meningsvorming hebben een belangrijke plaats binnen deze cursus.

Programma onderdelen

Introductie

Agile ontwikkeling en SCRUM

 • Ontwikkelmethodieken
 • Agile ontwikkeling
 • SCRUM
 • De 5 belangrijkste practices

Testtechnieken

 • Waarom testtechnieken in agile projecten?
 • Overzicht van enkele technieken (o.a. unit testing, Test Driven Development)
 • Wanneer wel en niet toe te passen?

De agile ontwikkelaar

 • De houding en rol van een agile ontwikkelaar
 • Opzetten van unit test frameworks
 • Testen binnen een agile organisatie

Evaluatie en afsluiting

 

Het is niet de doelstelling van deze cursus om de volledige theorie achter agile en Scrum te geven, maar de basisprincipes en kenmerken worden wel geïntroduceerd voor deelnemers die niet helemaal vertrouwd zijn met dit domein. Net zoals 'agile' staat voor flexibiliteit – verandering schuwen we niet – zo actualiseren we de inhoud en vorm van deze cursus regelmatig en passen hem aan de leerbehoefte aan. Het kan daarom voorkomen dat we in de cursus afwijken van de bovenstaande lijst onderwerpen.

 

Mogelijkheden voor inhouse-training
Improve verzorgt de training Agile Testing – for developers op verzoek in-house in uw eigen organisatie. Indien gewenst in het Engels. De inhoud stemmen we specifiek af op uw wensen. Neem voor meer informatie contact op via 040-202 1803 of opleidingen@improveqs.nl.

 

Docent

Uw docenten:

Pieter Withaar
Kaspar van Dam

Data & Locatie

Deze training is op aanvraag.

Er zijn momenteel geen geplande trainingen

Training aanvragen

Wellicht ook interessant