Training

Glasheldere requirements

Op 2 juni was de Quality Boost Meet-up van de expertisegroep Requirements Engineering.

De avond begon met een vlijmscherpe discussie of requirements wel glashelder kunnen zijn. Een deelnemer wist te vertellen dat er wel duizenden requirements zijn voor glas. Altijd leuk een stel techneuten bij elkaar. Onderling waren we er ook snel uit dat glasheldere requirements een onmogelijk streven zijn. Zeker in de IT. Voor collega’s en andere betrokkenen is dat soms wat minder duidelijk.

De oefening die onze collega Manon Penning zelf had bedacht, is uitermate geschikt om de moeilijkheid van het opstellen van goede requirements inzichtelijk te maken. In groepjes moesten we eenvoudige tekeningen, die ons waren gegeven, beschrijven.  Vervolgens moesten de andere groepjes de tekeningen op basis van de requirements herconstrueren. Nog best lastig! Een deskundige jury beoordeelde de requirements en de tekeningen met punten en strafpunten. Hieruit kwam een trotste winnaar. De grootste winst was voor ons allemaal. Ongelofelijk hoe met zo weinig handvatten zo duidelijk kan worden gemaakt dat glasheldere requirements een onmogelijk streven zijn.

De oefening van Piet de Roo was ook erg leuk. Het ging over brainwriting. We hebben geoefend met de 6-3-5 methode. Dit is een methode om in een groep effectief te brainstormen. En inderdaad! Nu ronde 4 werden de ideeën een stuk creatiever. Een leuke en leerzame avond.