Training

DevOps en compliance, hoe dan?

Mijn naam is Leonard Trimp, ik woon in Arnhem, en ik ben op dit moment werkzaam bij PGGM in Zeist. Daar heb ik in meerdere rollen gewerkt. Eerst als onderdeel van een ontwikkelteam, later als Delivery Manager en nu als Product Owner van het DevOps ontwikkelplatform van PGGM. PGGM is de pensioenuitvoerder voor onder andere PFZW en Philips.

Computers en development hebben mij altijd al enorm geboeid. Als kind raakte ik als eerste in aanraking met Basic op de Commodore 64 en ik ben altijd met computers bezig gebleven. Eerst als hobby, en nu is het gelukkig ook mijn werk.

Bij PGGM ben ik 9 jaar geleden begonnen in een van de ontwikkelteams, eerst gedetacheerd en later intern. In die tijd was men op de werkvloer begonnen met Scrum. Dit was een verademing ten opzichte van de waterval aanpak en ik begon me steeds meer te interesseren in het ontwikkelproces. Waarom ontwikkelen we op deze manier software? Kan dat niet praktischer en minder pijnlijk?

Maar op het moment dat je je realiseert dat je ook gebruik maakt van een Definition of Release dan weet je dat er iets niet klopt... Al snel kwam ook Continuous Delivery om de hoek kijken, een methode waarmee de techniek veel beter aan kan sluiten op het agile proces dat we wilden realiseren. Done is immers pas echt done als het op productie staat.

En dan kom je erachter dat de rest van de organisatie nog helemaal niet zo denkt als jouw afdeling:
Compliance raakt in paniek, we zijn niet meer in control!
De procesmanager wil gewoon dat je het proces volgt
Architectuur wil eerst een Project Start Architectuur zien voor elke change
Management wil graag stuurinformatie en controls
Het portfolio change board wil eerst dat je alle projectdocumentatie zoals een business case oplevert voordat je begint met bouwen
De business denkt nog steeds in kwartaalreleases en wil alvast weten wat je het komende jaar allemaal gaat opleveren.
Stuurgroepen... o, stuurgroepen...
etc.

Dit is waar DevOps om de hoek komt kijken. Graag vertel ik jullie over automatische testen en de mindset erbij, het waarom van kleine releases, het automatiseren van compliance, tracability en nog veel meer waaruit blijkt dat het eigenlijk op al deze fronten juist beter wordt voor iedereen.


De agenda ziet er als volgt uit:
17:30 eten
18:00 start Meetup
21:00 einde Meetup

De presentatie van Leonard vind je hier.

Praktisch

Dinsdag 3 december 2019

Tijd: 17.30 - 21.00

Locatie: Amsterdamsestraatweg 55a, 3744MA Baarn

Inschrijven voor deze Quality Boost!

Doe je mee? Aanmelden kan via https://www.meetup.com/Quality-Boost-Meetup/Wacht niet te lang, want voor elke bijeenkomst hebben we maar een beperkt aantal plaatsen. Voor meer informatie kun je bellen met 040 - 2021803.