Training

Testopsy met James Bach

Dinsdag 3 maart 2015 was de tweede drukbezochte Quality Boost Meetup met speciale gast James Bach. James is test expert, auteur, consulting software tester, trainer, blogger, Buccaneer-Scholar en het brein achter Rapid Software Testen en Session Based Test Management. In een boeiende sessie gaven James en Improve consultants Huib Schoots en Ruud Cox het publiek inzicht in wat "Software Testing Craftsmanship" is door het te demonstreren.

In een zogenaamde "Testopsy" testte James terplekke de online applicatie RAW van densitydesign.org. Deze applicatie maakt visuele diagrammen van data uit bijvoorbeeld Excel. James doet een survey session. Dit is een test sessie waarin je in korte tijd zoveel mogelijk probeert te leren over de applicatie of een deel van de applicatie. In de demonstratie richtte James zich op de correctheid van de getoonde diagrammen. In slechts 10 minuten liet James zien hoe hij in sneltrein vaart leerde over de functionaliteit van Voronoi diagrammen.

Op zeer gestructureerde wijze experimenteerde hij met de Voronoi diagrammen in RAW en analyseerde hij de getoonde diagrammen. Dat deed hij door het probleem te vereenvoudigen. Eerst een hele eenvoudige input waarbij het gegenereerde diagram eenvoudig te beoordelen was. En langzaam maar zeker wordt de data die hij gebruikt complexer. Enthousiast legt hij uit dat dit opbouwen een uitstekende manier is om met complexiteit om te gaan. Tijdens de survey session maakt Huib aantekeningen en stelt vragen over wat James doet. Ruud Cox probeert live een sketch note te maken. Best lastig op een onstabiel bord. Na de survey sessie van slechts 10 minuten testen worden de acties en gebruikte skills uit de sessie ontleed. De belangrijke test skills die benoemd werden, zijn:

 • Narrating (het kunnen uitleggen wat je doet)
 • Note taking
 • Sense making
 • Problem analysing (reduce complexity)
 • Modelling
 • Thinking:
  • Questioning your own work (critical thinking)
  • Lateral thinking
  • General systems thinking
  • Remembering (using guide word heuristics)
 • Factoring (breaking up in factors/dimensions)
 • Alternation (afwisselen van verschillende heuristieken en aanpakken)

Heb belangrijkste bij skills is je te focussen op de dingen waar je goed in bent! Laat je niet afschrikken door complexiteit, maar maak het behapbaar. Geef niet op! Oefen om beter te worden in wat je doet. Wees niet bang om fouten te maken. Daar leer je van. James doet regelmatig aan “Obsession Driven Testing”. Dat is in je vrije tijd zo uitgebreid mogelijk testen met het doel te leren. James doet dit door minutieus te beschrijven wat hij doet en daarna zijn eigen werk gedetailleerd te analyseren en bekritiseren. Door veel te oefenen met verschillende skills en tools, staan ze tot je beschikking wanneer je deze nodig hebt!

Testnieuws was aanwezig bij de Testopsy en heeft een uitgebreid verslag geschreven:http://www.testnieuws.nl/2015/03/09/testen-met-fenomeen-james-bach/

Ook Joris Meerts heeft een gave blog over de Quality Boost geschreven, ziehttp://patternsofproof.wordpress.com/2015/03/07/on-performing-an-autopsy/

Om echt een goed beeld te krijgen van de avond, kijk dan ook even op het videoverslag:http://youtu.be/noKBIEtEGcs

De Quality Boost Meetup was niet alleen leerzaam, maar ook zeer inspirerend. Daar gaan we er nog meer van doen.