Training

Er is geen andere vorm van werken dan samenwerken  -  Innovation Games

Innovation Games® zijn serious games die speciaal ontwikkeld zijn om inzichten te krijgen in de wensen en drijfveren van klanten en medewerkers.  Zie ook http://innovationgames.nl. Improve organiseerde deze avond in samenwerking met Pascal Dufour en Cesario Ramos van Agilix.

 In een vlotte presentatie zette Cesario de verschillende spelvormen naast elkaar. Natuurlijk begon de avond met een spel.  Leer je buurman kennen en raad zijn favoriete top 3 van spelvormen; en nee, het gaat er niet om het goede antwoord te raden.

Spelvormen (games) als samenwerkingsvorm, geven de samenwerking een doel, met enkele regels en feedback, en geven de deelnemers vrijheid van handelen – zo legt Cesario Ramos uit wat een goede game moet bieden. Er zijn talloze games: War games, Kennismaking, Retrospectives, Prioriteren, Ontdekken, Ontwikkelen, Fun games. Om enkele te noemen. En je kunt met een – reeks – games veel verschillende doelen bereiken.

Cesario heeft er flink de vaart in. Met enthousiasme weet hij ons als groep mee te krijgen in de wereld van innovation games. Speel een spel met je klanten en leer daarin samen welke doelen zij hebben. Games gaat niet over spelletjes spelen. Hoewel? Het gaat over innovatie, over inventie, over het beheerst inzetten van creativiteit en reflectie – steeds in interactie tussen de deelnemers in de game. Wat is een ‘best practice’, en wanneer wordt dat een ‘good practice’. Er wordt in de ICT regelmatig over best practices gesproken, maar valt de ICT te classificeren als simple of als complex? Ik hoorde bij verschillende toehoorders de alom bekende kwartjes vallen.

Er is genoeg stof tot nadenken – maar foremost stof om mee aan de slag te gaan! Voor mij zijn Innovation Games een leuke, maar vooral een effectieve en bondige manier om tot resultaten te komen; waarbij je ‘resultaten’ heel breed kunt interpreteren. Met games kun je echt veel onderwerpen behandelen, maar vooral door samen te werken!