Training

Testen in de praktijk: experience reports

Op maandag 2 februari 2015 was de eerste Quality Boost! Meetup op ons kantoor in Waalre. Drie Improve experts deelden hun ervaringen uit recente projecten. Na ieder ervarings verhaal was er een interessante en levendige discussie waarbij de sprekers en de meer dan 20 deelnemers volop ervaringen konden uitwisselen. Al met al een leuke en leerzame avond. Klik op de foto's om ze te vergroten.

Ruud Cox - Product Ecologie

In context-driven testen wordt veel over de context gesproken en hoe belangrijk deze is voor het testen. Maar hoe analyseer je die context dan? En hoe leg je dat vast zodat je er met anderen over kunt praten? Ruud ontwikkelde een Product Ecologie en heeft dit concept inmiddels in meerdere projecten gebruikt. Het resultaat is een fantastisch hulpmiddel voor testers. Het is een visualisatie van alle belangrijke en relevante aspecten in een project en in het ecosysteem van het product met daarbij de belangrijke relaties. Denk hierbij aan  stakeholders, afdelingen, onderdelen, systemen en nog veel meer. In zijn presentatie vertelde Ruud over het ontstaan van de ecology en toonde hij verschillende voorbeelden.

Meer over de product ecology van Ruud kan je hier vinden.
De slides van de presentatie van Ruud vind je hier

Jos Duisings - Testen van Philips hue

Onze woning is er de afgelopen eeuw radicaal op vooruit gegaan. Alleen onze verlichting is blijven hangen bij 19e eeuwse technologie. Philips hue combineert briljant LED-licht met intuïtieve technologie. Hue verandert je interieur, houdt je huis veilig, helpt je te ontspannen of concentreren en nog zo veel meer. Verlichting is veranderd. Jos vertelde in een interessant presentatie over hoe hij en het team deze nieuwe vorm van verlichting testen. Hierbij de ligt de focus op het vrijgeven van de systeemcontext: mobiele apps, portal website, lamp hardware en bridge software. Hierbij maakt Jos gebruik van geautomatiseerde acceptatietests middels Cucumber en Gherkin. Zelf heeft Jos een "testlab" thuis waar hij 16 hue lampen heeft en de diverse toepassingen dus ook thuiskan testen.

De slides van de presentatie van Jos vind je hier.

Gerbert Gloudemans - Agile transitie bij een bank

Gerbert nam het publiek mee naar zijn project bij Rabobank. Hij vertelde hoe het is om te werken in een agile waterval voor een cash management systeem voor grootzakelijke klanten bij een bank. Toen Gerbert bij de bank werkte ging de werkwijze van een "traditionele" waterval aanpak naar een lean en agile aanpak. Hij vertelde over de impact op de omgang met externe leveranciers die maatwerk maakten voor het product dat hij testte. Hij deelde zijn ervaringen over leveranciers die niet of minder meegingen in de agile visie. Bovendien gaf hij inzicht hoe zijn team testautomatisering in hun situatie naar een hoger plan tilden. Het interessante was dat het leek erop dat de test werkzaamheden zelf eigenlijk maar weinig veranderd waren.

De slides van de presentatie van Gerbert vind je hier.

 Na afloop was er een gezellige borrel waar nog veel nagepraat werd over de gehoorde verhalen.