Training

Agile & Management: water en vuur?

Steeds meer bedrijven werken met Scrum of andere, soortgelijke frameworks waarbij zelforganiserende teams onderdeel zijn van het framework. De tijd waarin de manager kant en klare taken definieerde, taken aan mensen toewees en iedereen en alles aanstuurde zijn voorbij. Zelforganiserende teams hebben geen klassieke manager meer nodig, of misschien wel helemaal geen manager.

Wanneer je naar een conferentie gaat van testers of ontwikkelaars, dan worden de managers vaak als evil gezien - iets waar men geen behoefte meer aan heeft. Wat is nu de bijdrage nog van een manager?

Grote organisaties zoals ING en Eneco zijn bezig met transformatietrajecten, Scrum binnen de hele organisatie implementeren, het Spotify-model implementeren, organisaties kantelen. Managers krijgen rollen zoals product owner, of worden (weer) bijvoorbeeld subject matter experts.

Management zoals onze ouders het kenden, en misschien wij ook nog hebben ervaren, lijkt  zijn langste tijd te hebben gehad.

In deze QBM met Ralph van Roosmalen keken we naar management 3.0: is het inderdaad zo dat management niet meer nodig is? We bekeken zes gebieden, zes gebieden waar management vroeger een taak had. Echter, hoe kun je deze gebieden in moderne organisaties organiseren? Het gaat om de volgende zes gebieden:

  1. Hoe kunnen we mensen meer betrekken en motiveren?
  2. Hoe kunnen we teams zelforganiserend maken?
  3. Hoe zorgen we dat teams de juiste richting kennen?
  4. Hoe zorgen we dat de organisatie en teams zich blijven ontwikkelen?
  5. Hoe en waar groeit de organisatie?
  6. Hoe zorgen we dat de organisatie zich continu blijft verbeteren?

Ralph van Roosmalen van Agile Strides nam ons mee in discussies omtrent de complexiteit van organisaties en de gevolgen van Agile werken, ook voor management. Het publiek was een mix van testers en managers die in verschillende domeinen opereren. Hierdoor ontstonden interessante discussies wat de avond boeiend maakte.