Training

Quality Boost! ATDD: Waarom lijkt het zo makkelijk; welke pitfalls ken jij?

Na een zéér smakelijk Chinese maaltijd zijn we begonnen met de Quality Boost! Meetup over ATDD: Acceptance Test Driven Development (*). 

Het gezelschap is gemengd, afkomstig van Philips, Vecozo, Abnamrobank en Improve. Er zijn mensen die al veel ervaring hebben met Specification by Example en mensen die het onderwerp interessant vinden maar er nog niet veel van weten. Zo komt een discussie opgang waarin wordt aangeduid hoe je werkt, hoe de ‘tests’ tot stand komen, en wanneer, en wie erbij betrokken zijn.

Ik hoor zeggen dat iemand ATDD niet hetzelfde vindt als Spec by Example; er ontstaat een gesprek over de verschillen.Tot slot stelt iemand de vraag wat nu de voordelen zijn van zo’n aanpak. Wat zijn nu voordelen die de organisatie merkt van deze aanpak, en de nadelen?

Een groot voordeel is de verbeterde communicatie, over de kenmerken van de user story. Een moeilijkheid die bij een organisatie was dat het ingevoerd was maar de voordelen niet zichtbaar gemaakt waren - men zag alleen de moeite die de aanpak met zich meebracht. Boeiende vragen als je gewoonlijk met de operationele kant ervan bezig bent.

* In deze avond zijn we ervan uitgegaan dat ATDD = SbE = BDD. De origine van Behavior Driven Development (BDD) is anders dan die van ATDD en anders dan Specification by Example (SbE); maar bezien vanuit de moderne opvattingen hebben deze drie aanpakken hetzelfde doel.